Zašto Hrvati uče ruski jezik?  Razloga može biti puno, ali glavni razlog je, naravno, posao. Puno Hrvata rade u Rusiji (građevinci, naftaši, inženjeri)  mnogo njih željelo bi i dobiti posao u Rusiji.      Rusija je ostaryj_arbat5gromna zemlja s velikim mogućnostima i perspektivama. 

Nažalost trenutna politička situacija ne pomaže razvoju poslovnih aktivnosti s Rusijom. Na snazi su ekonomske sankcije Europske Unije protiv Rusije a i kontra-sankcije Rusije protiv članica EU. 

U zadnje dvije godine drastično se smanjila robna razmjena između Rusije i Hrvatske, puno kompanija, čiji glavni business bio je vezan za rusko tržište nalaze se u problemima. 

Nadamo se  da ta situacija neće trajati dugo i upravo sada možemo iskoristiti vrijeme da naučimo ruski i da se pripremimo za aktivnosti na ruskom tržištu kada će se situacija promijeniti. 

Još jedan razlog učiti ruski su ruski turisti. Ove godine možemo očekivati veliki broj ruskih turista, od kojih puno ne govore engleski. Hoteli, turističke agencije, restorani tražiti će radnike, koji znaju bar osnove ruskog jezika. Oikumena može u kratkom roku, u tri mjeseca, naučiti vas osnovama komunikacije s ruskim turistima. Ali taj intenzivni tečaj zahtjeva i puno vašeg rada: svakodnevne vježbe, pisanje zadaće i slično. 

Naravno, Oikumena može pomoći u prijevodu teksta s hrvatskog na ruski jezik, jelovnika, internet stranica vašeg hotela ili restorana. Predlažemo i da uzmite službenog prevoditelja za grupu turista iz Rusije da i vaši gosti i vi se osjećate sigurno. 

Oikumena može pomoći u kreiranju reklama na ruskom ili u sastavljanju pisama za ruske partnere.