Godina 2019. bila je vrlo uspješna za Oikumenu. Sudjelovali smo u cijelom nizu novih projekata, nastavili smo suradnju sa starim klijentima i stekli puno novih prijatelja i partnera.

Jedan od najznačajnijih događaja prošle godine  bila je organizacija Dana Moskve u Zagrebu. Organizirali smo ekipu vrhunskih prevoditelja, koji su radili od jutra do mraka na različitim lokacijama, osigurali smo transport za sudionike i goste, pronašli dvorane i dogovorili catering. Ogromni napori su se isplatili, Dani Moskve prošli su s velikim uspjehom, a naša ekipa prevoditelja je zaslužila velike pohvale.

U rujnu smo pomagali u organizaciji Sanktpeterburških kazališnih sezona. Pet kazališta iz tog grada su došli u Zagreb sa svojim predstavama, a Oikumena  im je pomagala u prijevodu programa, opisa predstava, reklama i govora.

Posjet delegacije Kazahstana bio je organiziran od strane Poljoprivredne agencije, organizacije Ujedinenih Naroda. Tijekom nekoliko dana naši prevoditelji su putovali po Hrvatskoj i pomagali gostima upoznati našu zemlju i razmijeniti iskustvo s hrvatskim poljoprivrednicima. To je glavna misija prevoditelja: pomoći naći zajednički jezik i uspostaviti prijateljske odnose između različitih naroda i kultura. Uloga prevoditelja  nije samo prevesti riječ po riječ, nego je i uspostaviti most između ljudi, savladati razlike mentaliteta, objasniti ne samo jezične, no i kulturne nijanse.

Krajem studenog završio je još jedan veliki projekt za Hrvatsku. Tvrtka Adriadiesel je izvršila popravak i  isporučila motor nuklearnoj elektrani u Rusiji. Oikumena je osigurala prijevode tijekom cijelog projekta: usmene i pismene prijevode, tehnička i komercijalna pitanja. Ponosni smo da su naši trudovi i znanje pridonijeli uspjehu ovog projekta.

Godina 2019. je iza nas. Vjerujem da će nam nova 2020. godina donijeti nove uzbudljive projekte, nova prijateljstva i partnerstva. Sigurni smo da nas naše znanje, vještine i odanost izdvajaju od ostalih i veselimo se budućoj suradnji!