Ovaj tjedan u galeriji Klovićevi Dvori u Zagrebu otvorila se izložba Državnog muzeja Ermitaž iz Sankt-Peterburga “Katarina Velika-carica svih rusa”. Izložba je organizirana u godini kada se obilježava 50 obiljetnica uspostave prijateljskih veza između Zagreba i Sankt Peterburga. 

Oikumena je od samog početka sudjelovala u organizaciji i pripremi ovog događaja. Naš tim je prevodio znanstvene članke i opise za katalog izložbe, aktivno smo pomagali u pregovorima između Ermitaža i galeriji, u postavljanju izložbe, u organizaciji svečanog otvaranja. 

Ovo je jedan od najznačajnijih događaja u kulturnom životu ne samo Zagreba, nego i cijele Hrvatske. Po prvi put u povijesti u Zagreb je došlo 1077 predmeta iz zbirke jednog od najvećih muzeja svijeta. Izložba je jako velika čak i za Ermitaž, i po broju eksponata i po opsegu materijala. Zagrebčani će imati priliku upoznati život Katarine Velike od njezinog dolaska u Rusiju i do smrti nakon 34 godine vladavine. 1077 eksponata zauzimaju dva kata galerije. 

Katarina Velika stvorila je Ermitaž i dala mu je  ime. Upravo je ona stvorila prvu vrlo značajnu zbirku umjetnina, koja je poslije postala jednim od najvećih svjetskih muzeja. 

Na izložbi možemo vidjeti osobni stvari Katarine, njezin pisaći stol, tabakere, haljine i dragocjenosti. Također su ovdje karte, jer je voljela kartati, kostime i igračke njezinih unuka, porculan i lovačko oružje. Predstavljena su  mnoga umjetnička djela: slike, grafike, geme koje je Katarina kupovala za svoju kolekciju. U sobama posvećenim vanjskoj politici carice vidimo medalje, portrete vojskovođa,  oružje.  

Obratite pažnju na sitni eksponat:  jaje od slonovače. Ovo je  jaje Katarina  osobno izradila za svojeg vanbračnog sina Alekseja Bobrinskog. 

servisspagaIMG_0515